
Je moet je niet wassen
Wassen doe je slechts op de plekken waar je vuil vindt. Meerdere dermatologen en huidspecialisten zeggen hetzelfde. Het is niet nodig om je dagelijks te douchen. Het is zelfs slecht voor je huid, omdat je de natuurlijke oliën van je huid wegwast die goed zijn voor je immuunsysteem.
Hoe vaak moet je wassen?
Wellicht denk je nu. Na het sporten, ga ik echt wel douchen. Ik wil niet stinkend rondlopen. Dat snap ik, maar door dit op te lossen door onder de douche te springen is helemaal niet nodig. Het is genoeg om alleen de oksels en schaamstreek te wassen. “De rest van het lichaam heeft het niet nodig om zo vaak ingezeept te worden,” zegt bijvoorbeeld dermatoloog C. Brandon Mitchell van George Washington University. Een of twee keer per week douchen is voldoende. Je doet je huid er een groot plezier mee, evenals je portemonnee en de aarde.


Het ecosysteem van je huid
Je huid zit vol micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten, mijten en eencelligen. Wanneer dit microbioom gezond en in balans is, beschermt het tegen acne, eczeem, psoriasis, roos, schade door de zon en vervroegde veroudering. Veel crèmes en andere ‘verzorgingsproducten’ zitten vol met conserveermiddelen, parabenen en antibacteriële ingrediënten, hierdoor raakt ons microbioom ernstig verstoord. Dit tast de beschermende functie van de huid aan, waardoor allerlei problemen kunnen opspelen.
Ik weet het, het is niet handig om dit te gaan vermelden wanneer je onderweg bent om een (h)eerlijke zeep te creëren, maar het is wel de waarheid. Gelukkig zit in onze zeep geen troep, maar gaan we voor lieve ingrediënten voor de huid.
Als je wel ‘vies’ bent, was je dan alsjeblieft alleen op de plekken waar het nodig is. Wees lief voor je huid, want het is werkelijk een fantastisch orgaan.
Je huid als orgaan
Je huid is een orgaan. Zo kijken we er vaak niet na, maar het is waardevol om het wel te doen. Het is het grootste orgaan, althans zo wordt het gezien, doordat de huid meer weegt dan elk van de andere organen. De menselijke huid kent ongeveer 8 miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Ze zijn allemaal van waarde voor een gezonde huid.

Een gezonde huid
Een gezonde huid beschermt ons dagelijks tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil, straling en micro-organismen. De huid vormt als een ware een barrière, dit is gelijk de belangrijkste functie van de huid. Het is een super orgaan, want ze doet meer. De huid regelt de vochthuishouding van ons lichaam. De huid houdt ons lichaamstemperatuur op peil en vervult belangrijke functies, zoals het omzetten van zonlicht naar vitamine D.
Naast deze belangrijke functies heeft de huid nog een waardevolle functie, dankzij de zenuwen in ons huid. Hierdoor kunnen we voelen, aanraken en waarnemen. Zoals een knuffel of wanneer iets te warm is. Tenslotte vertelt de huid ook iets. De huid kan ons namelijk letterlijk vertellen hoe we in ons vel zitten. Wanneer je je energiek en gelukkig voelt zal je huid vitale en egale zijn, als wanneer je je moe en futloos voelt.
Kortom, wees zorgzaam en lief voor je huid. Het is een waardevol orgaan die veel voor ons lichaam doet.