De vrouwen van de Dagomba stam in Ghana zijn mede-eigenaar, dat maakt het grote verschil.

Geschreven door Miranda Hammers

De vrouwen van de Dagomba stam in Ghana maken onze waardevolle shea butter. Dit doen zij op ambachtelijk en traditionele wijze zonder chemicaliën.

Zij zijn mede-eigenaar van Toontibo (1), de social enterprice waar wij mee samen werken. We zetten ons in voor een goede en fatsoenlijke betaling voor de vrouwen. Met het geld dat zij verdienen kunnen zij voedsel kopen voor hun kinderen, ze naar school sturen en investeren in de community en de natuur.

Een duurzame en eerlijke keten in de Shea butter, is niet zonder rede.

In de wereld van Sea butter is het geen standaard gegeven dat je een eerlijke prijs betaald. Er is veel onderbetaling en uitbuiting. Dit kun je vergelijken met de cacao industrie. Toontibo zet zich in voor een duurzame en eerlijke keten in de Shea butter. Door het kopen van de ZEEP met een MISSIE ben je bereid om een eerlijke prijs te betalen. Samen kunnen we een positieve verandering in gang zetten en andere cosmetica- en voedingsbedrijven stimuleren om in deze beweging mee te gaan. Voor de 1000 vrouwen in Ghana is dit van belang, evenals de andere mannen en vrouwen die afhankelijk zijn voor hun inkomen van de Shea butter.

Hoe wordt het geld verdeeld onder de vrouwen?

In overleg en in samenwerking met de vrouwen in Ghana komt alles tot stand. We bepalen samen de prijzen, maar ook de herverdeling van het geld dat er verdient wordt. Daarbij spelen de sociale waarden in de samenleving van de stam ook een belangrijke rol.

Zo wordt elke vrouw uitbetaald, waarbij de ondergrens de poverty rate van de WHO is. (2) De rest van het geld wordt geïnvesteerd in community en de natuur. De vrouwen vinden het belangrijk om zorg te dragen voor de traditionele waarden en stabiliteit in de gemeenschap en daarnaast vinden zij de natuurbeheer en herstel van de Savanne in West Afrika van groot belang.

(1) https://toontibo.com/

(2) https://www.who.int/

Je gegevens zijn bij ons veilig

Ervaring review ZEEP met een MISSIE

"Mam, dit is een bijzondere zeep."Hij heeft gelijk.koop de zeep €12,95Deze zeep is aan de keukentafel ontwikkeld. Toen de wereld op slot ging en ik thuisonderwijs gaf aan mijn kinderen, Daniël en Laura (6). Terwijl hun werkten aan school. Werkte ik aan ZEEP met een...

Ik help mee om de natuur uit te strooien

Ik wil graag meedoen, maar ik heb geen ruimte?   Wat fijn dat je mee wil helpen om de natuur letterlijk uit te strooien. Wij zaaien, namens jou, de natuur uit! Jij zet de eerste twee stappen, wij doen de rest.   Stap 1: laat weten hoeveel m2 je wil inzaaien....

Kunst, ontstaan uit onze rivieren

Samen met River_ trashart willen we de  verhalen van onze rivieren vertellen. Subtiel, met een bepaalde nuance, liefdevol maar duidelijk. Geschreven door Miranda Hammers Kunst heeft de kracht om op bijzondere wijze een verhaal te vertellen. Subtiel, met een bepaalde...