waarom koud douchen

Er zijn veel voordelen! Hier leggen we het graag aan je uit. Ook delen we onze eigen bevindingen.

Geschreven door Miranda Hammers

Koud douchen. Waarom douchen met koud water?

Waarom zou je koud gaan douchen? Het is gezond voor je lichaam. Je stimuleert je immuunsysteem. Het is goed voor je huid en je haar en zo zijn er nog meer redenen. In dit artikel leggen we je uit welke voordelen er zijn. Het is behoorlijk gezond, maar je moet ook alert zijn bij een aantal situaties. Daar kwamen we achter! We nemen je mee langs alle pluspunten, laten je weten wanneer je alert moet zijn en sluiten af met een goede koude doucheritueel.

Voordelen koud douchen.

We beginnen met de pluspunten van een koude douche. Het is namelijk heel gezond voor je lichaam. Op meerder vlakken. Wanneer je eraan begint en het volhoudt, word je beloond met de voordelen van koud wassen. Natuurlijk hebben we het zelf ook geprobeerd > Miranda: ‘Het kost even de tijd om eraan te wennen, maar geloof me, probeer het en geef het de tijd, want je wordt beloond!

Van een koude douche krijg je meer energie.

Het koude water uit de douche zorgt ervoor dat je jouw lichaam stimuleert, activeert en alert maakt. Je koud wassen onder de douche is een goede manier om je dag fris en vol energie te beginnen. Al bij mijn eerste koude douche merkte ik dit. Het is verkwikkend en je voelt je energieker. Ik zag er erg tegenop om een koude douche te nemen, dus ik besloot het rustig op te bouwen en te starten. Wil je graag weten hoe ik begon? Scroll naar beneden en lees mijn doucheritueel koud douchen, 6 tips voor beginners.

Koud douchen stimuleert je immuunsysteem.

Dit trekt mijn aandacht, want wanneer je koud doucht reageert je lichaam door op te warmen. Het is een natuurlijke reactie om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Deze reactie zorgt ervoor dat je immuunsysteem geprikkeld wordt. Je lichaam maakt meer witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen helpen je lichaam om je te beschermen tegen verkoudheid en griep. Zeker bij weersverandering, zoals de overgang van de zomer naar de herfst, is dit een fijn voordeel.

Het is goed voor je huid en haar.

Je huidporiën en haarschubben trekken tijdelijk samen, wanneer je een koude douche neemt. Het is een reactie van je huid, dat als gevolg heeft dat je huid minder snel uitdroogt. De huideigen oliën worden niet gestript door het warme water. Dit effect zorgt voor een glans over je huid en haar. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je wast met een zeep die je huideigen oliën laat behouden. Veel zepen strippen de huideigen oliën. Zeep met een MISSIE beschermt ze juist. De zeep in combinatie met een koude douche zorgen voor een glans over je huid en je haar.

koud douchen goed voor huid en haar

Koud douchen verlaagt de kans op een depressie.

Onderzoekers denken dat de hersenen veel signalen ontvangen, dit stimuleert je hersenen tot de aanmaak van noradrenaline. Dit is een hormoon dat depressie tegen zou gaan. Daarnaast wordt er meer endorfine in het bloed gemeten. Dit komt doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Endorfine heeft de eigenschap dat ze voor een fijn gevoel kan zorgen. Dit alles gebeurdt wanneer je gaat douchen op een temperatuur van maximaal 20 graden.

Het stimuleert je metabolisme.

Dat vraagt om uitleg. Ons vet bestaat uit 2 soorten. Namelijk wit en bruin vet. Wanneer je een koude douche neemt reageert je lichaam door zich warm te maken. Doordat het lichaam zo reageert wordt het metabolisme gestimuleerd. Je lichaam gebruikt het  bruine vet als brandstof om je lichaam op peil te houden. Alleen een koude douche is niet voldoende. De temperatuur in huis moet lager en wanneer je naar buiten gaat moet je je minder dik aankleden.

Het verlicht gewrichtspijn.

Een koude douche zorgt ervoor dat je spieren zich samentrekken. Dit heeft als voordeel dat er meer beweging ontstaat in de lymfevaten. Het lymfesysteem helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit de cellen van je lichaam en beschermt je tegen ziekte. De samentrekking van de spieren in samenwerking met de reactie van het lymfesysteem kan gewrichtspijn voorkomen en eventueel bestrijden.

Het bevordert het spierherstel.

Wanneer je een grote lichamelijk inspanning hebt geleverd, ligt spierpijn op de loer. Door je koud af te douchen of door wisselbaden te nemen kun je de spierpijn verminderen. Het koude water over je lichaam verlaagt de temperatuur van de huid en de spieren. Dit leidt tot een vernauwing van de bloedvaten en daardoor voel je minder pijn en worden eventuele zwellingen minder. Wanneer je onder een koude douche stapt, vernauwen de bloedvaten. Hierdoor trekt het bloed weg en daardoor zouden overtollige melkzuur en andere afvalstoffen versneld worden afgevoerd. 

Hoe doe je dat, koud douchen?

We kunnen wel stellen dat er veel voordelen zijn, maar hoe doe je dat, koud douchen? Dit is het advies: Het is verstandig om langzaam je lichaam te laten wennen aan het koud douchen. Dit betekent dat je de overgang van koud naar warm geleidelijk en in stappen moet doen. Het is verstandig om met het zogeheten wisselbaden te beginnen.

hoe doe je dat koud douchen

Doucheritueel koud douchen, 6 tips voor beginners.

Tip 1.

Gun jezelf een korte ervaring van een koude douche.

Gun jezelf even de ervaring van een koude douche, zodat je kunt ontdekken wat het doet met je lichaam. Houd je van warm douchen en zie je er enorm tegenop. Begin met een warme douche. Zet hem vervolgens even op koud en voel wat het met je doet. Je zult zien dat het koud is, maar daarnaast voel je je ook energieker en frisser. Probeer het even, zet de douche op koud. Zet daarna de douche weer even op de warme stand.

 

Tip 2.

Rustig ademhalen.

Oké, je hebt het kunnen ervaren. Naast dat het koud is, is het ook fijn. Wil je doorgaan en het vaker doen. Let op je ademhaling, bij elke douchebeurt. De kans is groot, dat je net als ik, (die van een warme douche beurt houdt) staat te bibberen onder de douche. Een lange ademhaling is dan fijn voor je lichaam. Waarom? Je vertelt je lichaam dat alles oké is en dat het niet in de vecht-of-vlucht-modus hoeft over te gaan. Hoe is jouw ademhaling op dit moment? Tel je ademhaling gedurende 1 minuut. In rust ademen we gemiddeld tussen de 6 en 12 keer per minuut. Hoe is dit op dit moment bij jou? Je kunt een rustige ademhaling oefenen door een hand op je onderbuik te leggen en hiernaartoe te ademen. Oefen het een aantal keren. Onder de koude douche komt het je goed van pas. Niet alleen onder de koude douche. Regelmatig je ademhaling checken geeft je een rustiger en beter gevoel.

 

Tip 3.

Lauw water, bouw het koud douchen op.

Wanneer je net als ik, graag heet doucht, is een ijskoude douche een grote uitdaging. Gun je daarom een week de tijd om eraan te wennen. Begin je douchebeurt, zoals je hem altijd begint. Sluit je douchebeurt af met lauw water. Draai bij elke douchebeurt de kraan steeds iets kouder. Je kunt dit doen, totdat je de warme kraan niet meer nodig bent. Let tijdens deze opbouwfase goed op je ademhaling. Zorg ervoor dat je niet je adem inhoudt of vastzet. Ook wanneer je het koud hebt, zorg je ervoor dat je ademt naar je buik.

 

Tip 4.

Begin met je voeten en benen.

Direct met mijn hele lichaam onder een koude douche gaan staan, gaat me in deze fase nog een stap te ver. Daarom ging ik op zoek naar een ritueel dat beter bij mij past. Die heb ik gevonden! Je begint bij de lichaamsdelen die het minste op kou reageren. Je benen en billen hebben het mist last van een koude douche. Daarom is het zo fijn om hier te beginnen. Hierdoor kun je eraan wennen. Zet je douche op lauw of koud water en richt je straal op je benen en ga langzaam door naar je billen. Wanneer je voeten, benen en billen zijn gewend, ga je door naar je armen en handen. Het kan zijn dat je handen stijf aan gaan voelen. Dit komt, omdat bij koude temperaturen het bloed als eerste uit je handen wegtrekt. Het gevolg hiervan is een pijnlijk of stijf gevoel. Gelukkig wordt dit steeds iets minder. Wanneer je armen en handen zijn geweest, neem je de tijd voor je rug en schouders. Sluit af met je hoofd. Je hoofd is het deel van je lichaam dat het meeste impact ervaart van het koude water. Via je hoofd ontsnapt er namelijk veel warmte.

 

Tip 5.

Bouw het steeds verder uit.

Raak je gewend aan de koude stralen van je douche, dan kun je de kraan nog wat kouder draaien. Totdat hij op standje ijsbeer staat. Ook dit is weer een kwestie van trainen. Neem de tijd ervoor en gun je lichaam de tijd om eraan te wennen. Bouw het allemaal langzaam op. Smaakt het naar meer en overweeg je, net als ik, om buiten te gaan zwemmen. Zoek dan een groepje of instructeur op. Het is te gevaarlijk om in je eentje in koud water te springen. Zoals ik eerder al aangaf wil ik ook ingaan op de gevaren van koud douchen. Wanneer je onderstaande klachten hebt, wordt koud douchen afgeraden. Lees dus zeker even door. Bij twijfel, raadpleeg alsjeblieft je huisarts.

Wanneer wordt koud douchen afgeraden?

In sommige gevallen wordt koud douchen absoluut afgeraden. Twijfel je, raadpleeg dan eerst je huisarts. Wanneer wordt koud douchen afgeraden?

  • Bij hartproblemen
  • Bij bloedsomloop problemen
  • Bij een ernstige hoge bloeddruk
  • Wanneer je schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt. (hypothyreoïdie)
  • Koude urticaria
  • Reumatoïde artritis
  • Bij slecht werkende nieren
  • Wanneer je het Raynaud’s syndroom hebt
  • Wanneer je zwanger bent, kun je het beste eerst met de huisarts overleggen.
  • Twijfel je, raadpleeg je huisarts.

Hoelang moet je koud afspoelen?

Ben je al wat gevorderd ondertussen en kun je een koude douche aan? Dan plopt de volgende vraag misschien wel in je op. Hoelang moet je koud afspoelen? Dit verschilt per persoon. Doe je het voor de gezondheidseffecten? Dan is drie tot vijf minuten meer dan voldoende. Als je veel langer blootgesteld wordt aan de kou dan kan het je juist weer meer energie kosten. Koud afdouchen kun je het beste doen met alleen koud water, dus geen mengkraan of lauw water.

‘s Ochtends beginnen met een koude douche en je hebt er de hele dag je voordeel van.

Alhoewel ik graag ‘s avonds een warme douche neem, heeft dit ritueel mijn douchemoment veranderd. Nu stap ik ‘s ochtends onder de douche en douche ik koud af. Nog steeds zie ik er tegen op, maar het levert me veel op! Het activeert me, ik voel me fris en wakker en dat gevoel neem ik de hele dag met me mee.

Het schijnt, dat zelfs degene die het al lang doen, nog steeds een kleine afkeer hebben tegen het koude moment. Hoe lang je de oefening ook doet. MAAR! Ga je er wel voor, dan geniet je ook van de voordelen.

Goed voorbereid koud douchen.

Ben je er klaar voor, om net als ik, de uitdaging aan te gaan en te ontdekken wat jij ervaart tijdens een koude douche. Begin bij de eerste stap. Neem een warme douche en zet de kraan even iets kouder. Ervaar wat je lichaam ervaart. Ga steeds een stapje verder. Sla deze blog op gebruik hem om stap voor stap je ervaringen uit te bereiden en de voordelen van koud douchen aan je lichaam te gunnen. Laat me in de comments, hieronder weten hoe het je vergaat! Laat een reactie achter. Ik ben benieuwd!

Je gegevens zijn bij ons veilig

Je moet je niet wassen, maar wat dan wel?

Je moet je niet wassen Wassen doe je slechts op de plekken waar je vuil vindt. Meerdere dermatologen en huidspecialisten zeggen hetzelfde. Het is niet nodig om je dagelijks te douchen. Het is zelfs slecht voor je huid, omdat je de natuurlijke oliën van je huid wegwast...

check in maart en april, speciale maand

ik wil graag DONERENcheck in maart 2022🙏 een grote donatie, waardoor we heel veel zepen in konden pakken voor Oekraïne. 🙏 een toezegging van een donatie voor het opstarten van een nieuw project 🙏 de zeepvlokken die we deze week konden testen 🙏 en alle ❤ via berichtjes...

Een plasticvrije badkamer

90 - 110 x kun je je wassen met onze natuurlijke plasticvrije zeep. Geschreven door Miranda Hammers Goed idee, een plasticvrije badkamer! Het is een kleine moeite, het bespaard ook nog eens in je portemonnee en het geeft ruimte in je badkamer. Tegenwoordig staat onze...